Re-direct
Image default
Vervoer en transport

Hoe signalen op een modelspoorbaan te positioneren

Je vraagt je misschien af hoe je seinen op een modelspoorbaan plaatst. De beste manier om dit te doen is om de regels van de werkelijke spoorwegen te bestuderen, die specificeren waar het signaal moet worden geplaatst. Als de baan bijvoorbeeld recht was en er geen bochten in het spoor waren, zou een rood sein voorbij een kruising “Stop” aangeven en een groen signaal “Pass”. Hieronder volgen de drie gebruikelijke manieren om seinen op een modelspoorbaan te plaatsen:

Om een modelspoorweg te installeren, moet je zorgvuldig plannen, meten en berekenen waar je de eenheid moet plaatsen. Er zijn twee manieren om dit te doen: met behulp van de voedingsbasis en een handmatig bediend signaal. De eerste is de meest voor de hand liggende. Met een handmatige schakelaar kunt je de kleur van het licht wijzigen zonder de stroombron te verwijderen. Je kan ook een control link set kopen. Deze optie heeft een ingebouwde schakelaar, die onder de rails is geplaatst.

Een afstandssignaal waarschuwt vooraf voor een stopsignaal. Een afstandssignaal is meestal ver weg van het stopsignaal. In een modelspoorbaan kunt je een afstandssignaal plaatsen om geavanceerde waarschuwing te geven. De plaatsing van een signaal op afstand is uitdagender dan een lokaal signaal omdat het licht ver van de stations of knooppunten moet zijn. Een close-up signaal zal moeilijk te repliceren zijn, maar je kunt nog steeds hetzelfde effect creëren.

Bij het plaatsen van een modelspoorsein moet je eerst begrijpen hoe de seinen werken. Houd er bij het installeren van een stopsignaal rekening mee dat dit niet hetzelfde is als een signaal op afstand. Hetzelfde geldt voor een signaal op afstand. Dit is de enige manier om een signaal op afstand op je modelspoorbaan te simuleren. Vergeet niet om het ver weg van stations en knooppunten te plaatsen. Je moet voor elke locatie een andere techniek gebruiken.

Zorg er bij het positioneren van een signaal voor dat het zich in het midden van de baan bevindt. Het bovenste licht moet zich op dezelfde afstand van het stopsignaal bevinden. Een afstandssignaal kan ook op een modelspoorbaan worden geplaatst, maar het moet ver van stations en knooppunten zijn. De afstand tussen de twee signalen moet ongeveer gelijk zijn. Hetzelfde geldt voor het andere type. Het doel is om bestuurders vooraf te waarschuwen voor een stopsignaal.

In een echte spoorweg zijn er verschillende soorten seinen. Het meest voorkomende type is het vertrekeindsignaal, dat dezelfde functie nabootst. In modelspoorbanen kunt je aan beide uiteinden van het station een sein plaatsen. Het tegenovergestelde geldt voor een stop-sein, dat zich aan de andere kant van het spoor bevindt. Als het signaal zich op een station bevindt, is het meestal een rood licht.



Vindt je dit een leuk artikel? Leer meer over modeltreinbanen op Mitropa.nl