Re-direct
Image default
Vervoer en transport

Maak je aanhangwagen winterklaar

Niet alleen je auto maar ook je aanhangwagen dient winterklaar gemaakt te worden om veilig te weg op te kunnen. Door je aanhangwagen winterklaar te maken kan deze de winterse weersomstandigheden weerstaan. Hierdoor arriveer je goed en veilig op je bestemming.

Er voor zorgen dat je aanhanger winterklaar is kan door middel van diverse controles die je zelf uit kunt voeren. Hierbij controleer je de banden, verlichting en eventuele accu. Een kipper aanhangwagen is vaak voorzien van een accu.

De banden zijn een van de meest belangrijke onderdelen van een aanhanger. De veiligheid van de aanhangwagen is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de banden doordat deze het enige contactpunt met de weg zijn. Controleer de bandenspanning en het bandenprofiel daarom wekelijks. Bekijk hierbij ook of de band geen scheurtjes in de zijwand heeft en geen onregelmatige slijtage vertoont.

De verlichting van je aanhangwagen is een ander essentieel onderdeel wat betreft wegveiligheid. Gezien de langere nachten is dit in de winter nog belangrijker dan in de zomer. Voor een optimale veiligheid controleer je de verlichting van je aanhanger voor elke rit. Controleer hierbij de richtingaanwijzers, achterlichten, kentekenverlichting, achterlichten en contourverlichting. Neem altijd vervangende lampen en een aansluitschema mee zodat je onderweg indien nodig een lamp kunt vervangen.

Een kipper aanhangwagen is soms voorzien van een accu. Vooral in de winter is het belangrijk om deze dagelijks op te laden tot 12,7 Volt omdat er anders verharding van de accuplaten op kan treden. Dit komt doordat de platen sulfateren wat inhoudt dat het loodsulfaat zich hecht aan de platen. Hierdoor kan de accu geen energie meer leveren waardoor je het kiepsysteem van je aanhangwagen niet meer kunt gebruiken.

Als je de accu van je aanhanger niet gebruikt dien je deze vorstvrij en vochtvrij op te slaan. Controleer de conditie van de accu periodiek zodat je zelfontlading beperkt tot een minimum. Wanneer de accu op een spanning van 12,2 Volt komt dient deze te worden doorgeladen.

In de winter wordt er veel met pekel gestrooid op de wegen. Dit kan het zinkwerk van je aanhanger aantasten. Vooral voor nieuwe aanhanger is dit een risico. Dit komt doordat de zinklaag bij nieuwe aanhangwagens nog niet volledig is uitgewerkt. Dit kan resulteren in witte of zwarte vlekken. Het goede nieuwe is dat deze vlekken geen invloed hebben op de functionaliteit van de zinklaag.