Re-direct
Image default
Woning en Tuin

Welke bevestigingsmaterialen bestaan er eigenlijk?

Tijdens het verbouwen en klussen zal je regelmatig verschillende materialen aan elkaar moeten bevestigingen. Waarschijnlijk zit jouw kist dan ook vol met verschillende bevestigingsmaterialen. Maar, welke materialen zijn er eigenlijk én welke materialen heb je nodig bij het jouw klus. In dit artikel geef ik hier toelichting over. Lees je even mee? 

Welke materialen zijn er? 

Om het te verduidelijken heb ik een overzicht gemaakt van verschillende bevestigingsmaterialen per groep. Daarnaast wordt kort uitgelegd over de werking van elk materiaal. 

Bout en moer 

De welbekende en vaak gebruikte bouten en moeren zijn materialen om verschillende objecten met elkaar te verbinden. Deze materialen zijn vaak gemaakt van roestvrijstaal, maar je vindt ze tegenwoordig ook in kunststof. Op de bout is een schroefdraad aangebracht (gedeeltelijk of geheel) met bovenop een kop. De bout zet je vervolgens vast met een moer. 

Er zijn veel verschillende bouten en moeren op de markt, zoals een zeskantbout of een binnenzeskant cilinderkopschroef. 

Tiewrap 

Met een tiewrap bevestig je gemakkelijk een bundel kabels of objecten bij of aan elkaar. De tiewrap is gemaakt van kunststof en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Het kenmerk van een tiewrap is dat deze zich steeds strakker vastzet door middel van weerhaken. Het is dus niet mogelijk om een tierwap meerdere keren te gebruiken. 

Schroef

Een schroef is een bevestigingsmateriaal waarmee je voorwerpen aan elkaar zet. Op de schroef is een schroefdraad aangebracht met aan de bovenzijde een ronde kop waarin een bepaalde schroevendraaier past. De kop kan van elkaar verschillen. Zo heb je bijvoorbeeld een schroef, plat of een inbuskop. Aan het uiteinde bevindt zich een scherpe punt waardoor de schroef in het materiaal kan boren, zoals hout en metaal. 

Tape

Het laatste voorbeeld is tape. Er zijn verschillende soorten tapes op de markt, zoals ducttape. Met ducttape kan je vrijwel alles aan elkaar verbinden. Ze zeggen weleens: ‘’als je het niet kan fixen met duct tape, dan heb je te weinig duct tape gebruikt’’. Natuurlijk is dit een grapje. In de praktijk wordt ducttape vaak toegepast om materialen aan elkaar te tapen.  

Een aantal voorbeelden van soorten bevestigingsmaterialen zijn: 

  • bevestigingstape 

  • bout

  • cement

  • lijm

  • tape 

  • schroef 

  • torsieveer 

  • haak

  • spijkers

  • klittenband

Nu je een beeld hebt van verschillende bevestigingsmaterialen is het aan jou om te bepalen welke je nodig hebt voor de verbouwing of klus. Mijn tip: kies niet altijd voor ducttape! 

 

https://www.flos.nl/