Re-direct
Image default
Woning en Tuin

Maak je vijver klaar voor de zomer!

Nu de lente in volle gang is, is het tijd om je vijver weer klaar te maken voor de zomer. Een goed onderhoud zorgt voor een heldere en gezonde vijver waarin vissen kunnen floreren en je waterplanten kunnen groeien. Wij leren jou hoe je je vijver op een efficiënte manier weer zomerklaar kunt maken. Heb je niet alle producten in huis? Dan kun je altijd vijverproducten kopen bij Peekoi!

Verwijder de winterafdekking

De eerste stap om je vijver weer klaar te maken voor de zomer is het verwijderen van de winterafdekking. Dit doe je het beste nog voordat de temperatuur in Nederland boven de 10 graden Celsius stijgt. Maak de afdekking schoon en berg deze op een droge en donkere plek op, zodat deze klaar is voor gebruik in de winter.

De beste waterkwaliteit

Organisch afval zoals bladeren en takken moet je verwijderen uit je vijver. Dit voorkomt namelijk dat het gaat rotten. Zo zorg je ervoor dat je de waterkwaliteit behoudt. Door middel van een schepnet kun je het afval verwijderen en in de groenbak gooien.  De bodem van een vijver is vaak een bron van afval en rotting. Het zou zonde zijn als al je harde werk om de waterkwaliteit te behouden voor niets zou zijn geweest. Nadat je dus de afdekking en organisch afval hebt verwijderd, moet je de vijverbodem schoonmaken met behulp van een speciale vijverstofzuiger of een bezem met een hele lange steel. Beide producten zijn te koop bij Peekoi. Als je dit alles hebt gedaan dan is het van belang om de kwaliteit van het water regelmatig te checken. Dit kan al met een simpele water testkit.

Bijna zomerklaar

Je vijver is weer schoon, de kwaliteit van het water is zoals je het graag ziet… wat nu? Als het goed is heb je een filtersysteem voor je vijver. Zorg ervoor dat deze opgestart is en dat je deze, indien nodig, van binnen ook weer schoon hebt gemaakt voordat je planten en vissen toevoegt. De zomer is de beste tijd om op zoek te gaan naar nieuwe waterplanten die het ecosysteem van je vijver gezond houden.  Het kost je even wat tijd en moeite, maar dan is je vijver weer klaar voor de zomer. Zorg er echter voor dat je ook in de zomer je vijver goed onderhoudt. Op die manier kan jij optimaal genieten van je prachtige vijver!