Re-direct
Image default
Woning en Tuin

Hoe financier je eigenlijk een Tiny House?

Tiny Houses zijn miniwoningen, die meestal op een aanhangwagen zijn gemonteerd en dus mobiel zijn. De trend om op enkele vierkante meters te wonen komt uit de VS en is nu ook in Duitsland aangekomen. Maar hoe financier je eigenlijk zo’n tiny house?

Een klassieker bestaat uit een perceel grond en een gebouw dat stevig aan het perceel vastzit. Beide vormen een eenheid en worden gefinancierd door banken via zogenaamde “vastgoedleningen”. De lening wordt dan gedekt door een grondrente, die in het kadaster van het onroerend goed wordt ingeschreven. Dit principe wordt uitgebreid besproken in het artikel over financiering van een tiny house.

Dit werkt niet noodzakelijkerwijs met mobiele Tiny Houses, omdat de huizen geen integraal deel uitmaken van het land waarop ze gebouwd zijn. Als het huis op een eigen stuk grond of “permanent geparkeerd” staat en de waarde van het perceel voldoende is, kan het nog steeds mogelijk zijn om een “lening met zekerheidsstelling door het kadaster” af te sluiten. Het probleem kan echter zijn dat het bedrag van de lening te laag is. De meeste banken verstrekken slechts normale “vastgoedleningen” vanaf 30.000 of zelfs 50.000 euro.

Tiny House plaatsen op eigen terrein

Als u het tiny house op uw eigen terrein plaatst, kan een lening over het algemeen worden gewaarborgd door een grondrente op het terrein. Dit zou theoretisch een vastgoedlening mogelijk maken. U zou dan echter onder andere moeten controleren of dit perceel (waar mogelijk een normaal huis op gebouwd is) nog steeds bezwaard is met grondbelasting. Zo ja, dan rijst de vraag of de waarde van het bestaande onroerend goed voldoende is om de nieuwe lening veilig te stellen.

Het tiny house zelf wordt niet geacht in waarde te stijgen. Dat is logisch, want je zou het altijd van het terrein kunnen verwijderen. Als het een permanent tiny house is, worden de dingen echt ingewikkeld. Banken en vastgoeddeskundigen zullen zweten als het gaat om de vraag of het huis daadwerkelijk de waarde van het onroerend goed zal verhogen.