Re-direct
Image default
Financieel

Geldproblemen in Nederland en de schaamte eromheen

32% van de huishoudens in Nederland hebben een betalingsachterstand en ongeveer 14% schaamt zich voor zijn of haar financiële situatie. Lang niet iedereen in ons welvarende land heeft het dus zo goed. Hoe komt het dan dat niet iedereen welvarend kan zijn of in ieder geval makkelijk kan rondkomen. Is de schaamte bij Nederlandse inwoners rondom hun financiële situatie groter dan die van andere landen?

De schaamte

Natuurlijk is het niet leuk te moeten toegeven dat het financieel gezien wat minder met u gaat. Misschien ging het altijd wel goed en bent u door één foute beslissing ineens in een diep dal beland. Wanneer het altijd goed ging en mensen om u heen dat van u weten, is het natuurlijk lastig om te zeggen dat het nu slecht gaat. Misschien voelt het een beetje als gefaald hebben. Toch zou u zich hiervoor zeker niet moeten schamen. Het kan iedereen overkomen, misschien gebeurt het bij de een niet financieel, maar ontbreekt bij hem iets op een ander gebied. De schaamte rondom financiële problemen is een probleem, omdat dit mensen ervan weerhoudt om hulp te zoeken. Deze hulp kan grote impact hebben en uw financiële situatie misschien weer zodanig verbeteren dat u er financieel gezien weer gezond voor staat.

Afhankelijk zijn van anderen is niet leuk, maar vrienden bestaan ook om te helpen, dus wees niet bang om eens om hulp te vragen. Bij de meeste mensen worden de schulden alleen maar hoger zolang zij geen hulp vragen. Wanneer u vroegtijdig hulp inschakelt en zo de sneeuwbal van schulden tegenhoudt, kan dit u veel besparen.

Het probleem van de schaamte bij financiële problemen is dat het vaak samen gaat met beslissingen die ervoor zorgen dat de problemen blijven bestaan. Bijvoorbeeld dat het beetje geld dat iemand nog heeft wordt uitgegeven aan materialistische producten om zo aan de buitenwereld nog te laten zien dat het goed gaat. De schaamte zorgt ervoor dat mensen minder sociaal contact hebben, waardoor mensen ook eenzaam worden.

Professionele hulp

U kunt natuurlijk hulp inschakelen van mensen om u heen, maar wat vaak beter helpt is professionele hulp. Hierbij kunt u denken aan bewind voering. Zulke partijen helpen al duizenden mensen met hun geldproblemen op orde krijgen. Zet de schaamte aan de kant en accepteer hulp. Ga uit die neerwaartse spiraal met behulp van professionals. Van zulke trajecten valt een hoop te leren, waardoor u in de toekomst minder kans heeft om dezelfde fouten te maken.