Re-direct
Image default
Financieel

Periode tussen ontslag en pensioen overbruggen.

Uit een ontslag volgt gelukkig vaak weer een nieuwe baan. Het kan ook zijn dat u de pensioendatum nadert. Misschien wilt u wel stoppen met werken en heeft u genoeg aan een WW-uitkering al dan niet aangevuld met uw spaargeld. Wat ook helpt is dat uw (hypotheek)lasten niet te hoog zijn. 

Pensioen kort WW

Wat niet helpt is het gelijktijdig laten uitkeren van een pensioen en een WW-uitkering. Pensioen kort namelijk een WW-uitkering. En dus is het uitstellen van het pensioen als er waarschijnlijk na ontslag een WW-uitkering volgt verstandig. 

Verstandig maar niet altijd mogelijk

Toch is een korting op de WW-uitkering niet altijd te voorkomen. Er geldt voor het uitstellen van een prepensioen bijvoorbeeld een doorwerkvereiste. Dat houdt in dat een prepensioen alleen maar kan worden uitgesteld als u doorwerkt. En dat is nou net niet het geval als u werkloos bent geworden, u blijft wel beschikbaar voor de arbeidsmarkt echter op het moment bent u werkloos en werkt u niet door. Omdat u daarmee niet voldoet aan het doorwerkvereiste kan het prepensioen op dat moment niet worden uitgesteld en wordt de WW-uitkering gekort.  

Uitzonderingen?

Of u heeft het pensioen eerder gedeeltelijk laten ingaan en vervolgens wordt u plotseling ontslagen. Het kan zijn dat u dan misschien in aanmerking komt voor één van de uitzonderingsmogelijkheden. Dat moet goed worden bestudeerd. Het liefst voordat u wordt ontslagen, echter een ontslag komt vaak onverwacht. Als dat ook voor u het geval is, is er misschien geen uitvlucht meer.


Ingewikkeld, zeker bij de samenloop van regelingen. Tevens gaat het om veel informatie. Ik zou er een boek over vol kunnen schrijven. Dat heb ik dan ook gedaan en dat helpt bij het geven van pensioenadvies. Ik adviseer graag over het eerder beschreven onderwerp en daarnaast werkgevers, ZZP’ers en ondernemingsraden over andere pensioenvraagstukken. Overal is winst te behalen of de gewenste duidelijkheid te verkrijgen. Het liefst in een zo vroeg mogelijk stadium want dat scheelt later een hoop gedoe. Waarmee ik u allemaal kan helpen is overzichtelijk samengevat op deze website.