Re-direct
Image default
Gezondheid

Nieuwe dieet trends in Nederland

Nog maar een paar maanden en dan staat 2022 alweer voor de deur. En dat betekent ook een nieuw jaar met nieuwe dieettrends. Elk jaar zijn er namelijk bepaalde voorkeuren die consumenten hebben. Sommige trends houden lang aan, terwijl andere trends na een paar weken al niet meer interessant en weg zijn. In 2022 zien we enkele terugkerende trends uit 2021, maar ook nieuwe trends op het gebied van voeding en diëten. Benieuwd? Lees dan snel verder. 

Het Pegan dieet
Deze nieuwe dieettrend is een combinatie van het welbekende Paleo-dieet en de tegenwoordige hype van de plantaardige keuken (vegan). Mensen eten steeds minder vlees en groente is helemaal “in”. Bij het Pegan-dieet eet je vooral natuurlijke en onbewerkte producten. Je vult je bord voor de helft tot wel driekwart met groenten, de overige 25% is dan biologische vis of mager vlees. Opvallend is dat je bij dit dieet weinig peulvruchten, granen en suiker eet.

Je zou door dit soort dieet ruim een halve kilo per week gezond kunnen afvallen. Doordat je vooral veel groenten en fruit en voldoende goede vetten eet, krijg je veel waardevolle calorieën binnen zoals vezels, vitamines en mineralen (Vitamine B12, jodium, ijzer en zink). 

Intermittent fasting
Intermittent fasting is het Engels woord voor “tijdelijk vasten”. Door tijdelijk te vasten wordt je vetverbranding gestimuleerd. Er zijn verschillende vasten-variaties mogelijk maar waar het allemaal op neerkomt, is dat je de periode waarbinnen je overdag eet, verkort. Je krijgt dan dagelijks gemiddeld 200 tot 450 calorieën minder binnen. De bekendste variant van dit dieet is het ontbijt skippen en dan pas vanaf de middag twee tot drie maaltijden eten binnen acht uur. 

Bij dit dieet hangt het van de variant af hoeveel je ermee kunt afvallen. Je zou zo’n 0,75 kilo per week kwijt kunnen raken. Heb je nog niet eerder een vastendieet gedaan? Houd er dan rekening mee dat je lichaam de eerste paar dagen moet wennen aan dit nieuwe eetschema. Je kunt je de eerste dagen daarom wat moe voelen of hoofdpijn krijgen. Dit gaat vanzelf over als je volhoudt en is heel normaal. 

Intuïtief eten
Dit is eigenlijk een tegenbeweging op alle soorten diëten die er zijn. Hierbij bepaalt namelijk niet een dieet wat en wanneer je eet, maar geeft je hongergevoel dit aan. Je eet dus niet omdat het etenstijd is, je bord nog niet leeg is of omdat anderen eten. Je volgt je gevoel. De belangrijkste regel voor dit dieet is om te stoppen met diëten want verboden voedsel vergroot de drang naar dit voedsel. Straf jezelf ook niet als je teveel gegeten hebt, want dat triggert je trek juist.  

In het begin kun je misschien enkele kilo’s aankomen omdat je alles mag eten, schrik hier niet van. Zodra je namelijk stopt met voeding in hokjes van “goed” of “slecht” te stoppen, krijg je een neutrale relatie met voeding. Je begint dan de honger- en verzadigingssignalen beter te voelen, waardoor je uiteindelijk ook op je natuurlijke gewicht komt. 

Over deze drie diëten kan je dus zeker meer horen in 2022. Wellicht wil je er zelfs wel een uit gaan proberen. Onthoud in ieder geval om altijd iets te zoeken wat bij jou en je levensstijl past! Het moet namelijk wel vol te houden zijn.