Re-direct
Image default
Hobby en vrije tijd

De voordelen van PCP luchtbuksen

Wat is een PCP buks?

Een PCP luchtbuks is een buks dat werkt met perslucht. Lucht zit samengeperst in een persluchttank en bij het overhalen van de trekker wordt er heel kort een ventiel opengedrukt die met grote kracht de lucht door de loop heen blaast en zo pallets afvuurt. De persluchttank bevindt zich in de meeste gevallen onder de loop van de buks welke gevuld kan worden met een druk van zo’n 200 tot 300 bar. Doordat de lucht zo snel door de loop heen wordt geperst en er geen andere onderdelen zijn die hier aan bijdragen heeft een PCP buks vrijwel geen terugslag. Bij andere buksen zoals die waarin gebruik wordt gemaakt van veerspanning komt dit wel voor.

De voordelen van PCP

Ten overstaande van luchtbuksen met veer hebben PCP luchtbuksen een aantal voordelen. Of de voordelen een meerwaarde hebben hangt een beetje af van wat de reden is om hiervoor te kiezen. Doordat ze krachtiger zijn kunnen PCP luchtbuksen redelijke afstanden schieten zonder veel precisie te verliezen en zijn daarnaast ook nog eens stillen dan andere luchtbuksen. Met een demper of een shroud op de loop is een PCP luchtbuks vrijwel fluisterstil. Een ander groot voordeel van PCP luchtbuksen is dat je deze niet hoeft te spannen want de druk die nodig is om pallets af te kunnen vuren zit immers al in de persluchttank. Dit geeft de schutter de mogelijkheid om meerdere malen achtereen te schieten zonder dit te hoeven onderbreken.

Waarom kiezen voor een PCP buks

De reden waarom je zou kunnen kiezen voor een PCP buks is vrij persoonlijk maar er zijn zeker situaties waarin een PCP buks liever gebruikt wordt dan andere buksen. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij schietwedstrijden. Houd er wel rekening mee dat niet overal met de hoogst mogelijk druk geschoten mag worden en het dan van belang is dat je een drukregulator hebt om deze aan te passen op voorwaarden die gesteld worden. Een ander ding waar je rekening mee dient te houden is dat je de persluchttank zelf weer moet bijvullen of dit moet laten doen. Je zal dus over een vul set moeten beschikken en een luchtfles mee moeten nemen om ter plaatse bij te kunnen vullen zodat je nooit zonder perslucht komt te zitten. Vind je dit geen belemmering dan is de keuze voor een PCP buks snel gemaakt en zal je zien dat dit het genot van het schieten ten goede komt.