Re-direct
Image default
Zorg

Cremeren in Nederland

Wist u dat cremeren pas sinds 1955 is toegestaan in Nederland? Voor die tijd was begraven de enige wettelijk toegestane vorm na het overlijden van een dierbare. De verandering in wetgeving kwam na een lange discussie over de noodzaak van alternatieve vormen van het zorgen voor het lichaam van een overleden, ook wel lijkbezorging. Cremeren werd steeds populairder vanwege de praktische voordelen en het feit dat het minder ruimte in beslag neemt. Uiteindelijk werd besloten dat cremeren ook een wettelijk erkende vorm van lijkbezorging moest zijn. Sindsdien is het aantal crematies gestaag toegenomen en is cremeren een gangbare keuze geworden voor veel mensen in Nederland. Vandaag de dag zijn er tal van crematoria verspreid over het hele land waar mensen afscheid kunnen nemen van hun dierbaren op een respectvolle manier. Meer informatie over begraven of cremeren.

Asbestemming na crematie Asbestemming verwijst naar de manier waarop de overblijfselen van een gecremeerd persoon worden behandeld en bewaard. Na het cremeren blijft er as over van het lichaam, en deze as kan op verschillende manieren worden bestemd of behandeld, afhankelijk van de wensen van de overledene of de nabestaanden. Enkele mogelijke asbestemmingen zijn:

  1. Uitstrooien: De as kan op een speciale strooiveld of een betekenisvolle locatie worden uitgestrooid, zoals in de natuur, op zee of op een plek die belangrijk was voor de overledene.
  2. Bewaren in een urn: De as kan worden bewaard in een urn, die kan variëren van eenvoudige containers tot meer kunstzinnige of persoonlijke ontwerpen.
  3. Begraven: De urn met de as kan worden begraven op een begraafplaats, in een speciaal urnengraf of -nis.
  4. Verwerken in een herdenkingsobject: Sommige mensen kiezen ervoor om de as te laten verwerken in objecten zoals sieraden, kunstwerken of zelfs vuurwerk.
  5. Bijzetten in een columbarium: Een columbarium is een soort nis of muur waarin urnen met as kunnen worden geplaatst.
  6. Verstrooien per luchtvaartuig: De as kan per vliegtuig worden verstrooid over een specifiek gebied, vaak van emotionele of symbolische waarde.

Het kiezen van een geschikte asbestemming is een persoonlijke keuze en kan afhangen van culturele, religieuze en persoonlijke voorkeuren. Wilt u meer informatie over een persoonlijke uitvaart, begraven, cremeren of asbestemming? Bouwens begeleidt U vanaf het moment van overlijden tot en met het afscheid.

https://www.bouwensuitvaarten.nl/