Re-direct
Image default
Bedrijven

Wonen in een monumentaal pand

Wonen in een monumentaal pand is voor sommigen echt een droom. Het gaat vaak om oude panden met prachtige details, zowel buiten als binnen. Denk bijvoorbeeld aan een oude kerk. Het geeft dan ook een unieke sfeer aan de woning. Heel bijzonder om daarin te kunnen wonen. Maar waar moet je rekening mee houden voordat je een monumentaal pand aanschaft?

Geschiedenis

Monumentale panden hebben een bijzondere geschiedenis. Het leuke is dat je online veel informatie kan vinden over de geschiedenis van jouw monument. Dit maakt het erg bijzonder om in een dergelijk pand te wonen.

Verbouwen

Als je in een monumentaal pand woont, kan je niet zomaar verbouwen. Eerst moet je bekijken welke onderdelen van het pand een beschermde status hebben. Dit is niet alleen aan de buitenkant van de woning, maar kan ook binnen zijn. Hier mag je dan niet of niet zomaar iets aan veranderen. Ook moet je voor het verbouwen van een monument altijd een vergunning aanvragen. Online kan je vinden of het pand een rijksmonument, een gemeentelijk monument of een provinciaal monument is. Hiervoor gelden verschillende regels en voorwaarden. Vaak denkt men dat je bij een monument nog geen spijker in de muur mag slaan, maar dit is niet altijd juist. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Verduurzamen

Een energielabel is niet verplicht bij een monument. Je weet dus niet hoe energiezuinig het pand is. Wil je gaan verduurzamen, zoek dan eerst goed uit wat je wel en niet mag én kan doen aan het pand. Laat je adviseren, ook hier is vaak meer mogelijk dan je denkt. 

Subsidie

Wonen in een monument betekent ook dat er kosten verbonden zijn aan het onderhoud van het pand. Voor dit onderhoud en restauratie wordt gebruik gemaakt van speciale materialen en technieken. Hierdoor zijn de kosten vaak hoger dan voor een niet-monumentaal pand. De kosten voor het onderhoud zijn deels aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Ook heb je recht op monumentale subsidie. Voor restauratie en groot onderhoud zijn speciale hypotheken beschikbaar. Ook voor het verduurzamen zijn er wellicht monumentale subsidies en speciale leningen mogelijk. Informeer hiernaar bij je gemeente.

https://klement-rentmeesters.nl/subsidie-monumenten/