Re-direct
Image default
Gezondheid

Wat voor pijn ervaar je tijdens de bevalling?

Iedereen weet te denken aan pijn als je het hebt over bevallen. Pijn, pijn, pijn en nog meer pijn. Wat je wilt weten is, wat de pijn nou precies is. Pijn is een onprettige kant van de bevalling die je liever wilt vermijden. Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. De ene bevalling is pijnlijker dan de ander. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen. Ook de pijn tijdens het persen verschilt per persoon. Veel mensen vinden het een verademing en aangenaam om actief aan het werk te gaan. Sommige vinden persen het vervelendste van de hele bevalling.

 

Soorten pijn

Bijna alle vrouwen hebben de pijn van uitzetting en samentrekking ervaren. Dit soort samentrekkingen wordt veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder, waardoor de baarmoederhals kan openen. Uitdrijvingsweeën (persweeën) is vaak ook pijnlijk. Dit type samentrekking leidt tot de geboorte van een kind. De duur van de pijn en de mate van pijn variëren per bevalling. Meestal als de expansie toeneemt, wordt de pijn erger. De pijn zit vooral in de onderbuik, en soms voelt het als rugpijn. De pijn tijdens het duwen kan ook anders zijn. Sommige vrouwen vinden het prettig om te mogen persen, terwijl anderen dit graag willen vermijden.

 

Wat kan je doen tegen de pijn?

Pijn hebben is nooit fijn. Toch krijgt iedereen te maken met pijn bij bevallen. Gelukkig zijn er verschillende manieren van pijnbestrijding:

 

  • Ademhalings- en ontspanningsoefeningen
  • Een warme douche
  • Een massage
  • Elektrische zenuw­stimulatie
  • Een ruggenprik (epidurale pijn­bestrijding)

 

Wist je dat….?

Veel vrouwen achteraf vinden dat de pijn bij hun bevalling heftiger was, dan zij ooit hadden verwacht. Uit onderzoek blijkt dat 80 tot 90 procent van de vrouwen de pijn van een bevalling ernstig of ondraaglijk vinden. Dit komt ook vaak voor bij vrouwen die een geboorte hebben gehad van baby’s met afwijkende hoofdliggingen zoals bij een voorhoofdligging, aangezichtsligging en een sterrenkijker waar keizersneden voor nodig zijn.  Gelukkig kunnen we daar veel aan doen.