Re-direct
Image default
Beauty en verzorging

Wat doet collageen met je?

We hebben het natuurlijk over collageen. Je hebt misschien gehoord over collageen in advertenties voor gezichtscrème, maar zoals je kunt zien, doet het zoveel meer dan alleen rimpels voorkomen!

Zoals elk eiwit, is collageen opgebouwd uit lange ketens van aminozuren, maar de hoge concentratie van proline en glycine maakt collageen vrij uniek. Er zijn verschillende stappen en enzymatische processen in de collageensynthese, en uiteindelijk hebben we een driedimensionale en aanpasbare structuur.

Het belangrijkste om hier te onthouden, is dat die enzymen vitamine C nodig hebben. Zonder voldoende toevoer van vitamine C zal dit proces niet efficiënt werken, en zonder continue collageen toevoer, kunnen we eindigen met zwak bindweefsel en problemen met onze gewrichten, huid, botten enzovoort. Bekijk hier de Revitaltrax kortingscodes.

Elk van die weefsels, of het nu je gewrichten of je huid zijn, is structureel anders. Sommige zijn elastischer en rekbaarder (bijv. pezen), terwijl andere taai en stijf zijn (bijv. bot). Afgezien van collageen zijn er andere belangrijke moleculen die met elkaar binden en een onderscheidende materiaalmix vormen, elk met verschillende kenmerken en functies. Deze omvatten hyaluronzuur, glucosamine of chondroïtine. Collageen vormt vaak de ruggengraat waarop die andere componenten zich hechten, bijvoorbeeld mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium in botten.

Veel voorkomende tekenen van zwak bindweefsel en verminderde collageensynthese:

  • Verminderde huidelasticiteit, verslapping, rimpels, gemakkelijk blauwe plekken krijgen.
  • Gewrichtsproblemen zoals artritis, stijfheid en pijn.
  • Veel voorkomende sportblessures, bijv. gescheurde ligamenten.
  • Gebroken haarvaten in het gezicht – zogenaamde ‘spinaders’.
  • Botproblemen – osteopenie, osteoporose, fracturen.
  • Zeldzame aandoeningen zoals goedaardig gewrichtshypermobiliteitssyndroom (BJHS) of Ehlers-Danlos-syndroom, die worden veroorzaakt door genetische mutaties die de structuur, productie of verwerking van collageen verstoren.
  • Als u een ontstekingsaandoening heeft, is er een grotere kans op collageenbeschadiging.
  • Collageensynthese neemt over het algemeen af ​​met de leeftijd.

 

Niet al het collageen is gelijk

In feite maakt ons lichaam verschillende soorten collageen aan, bijvoorbeeld type 1, 2, 3 enzovoort. Type 1 vormt echter de overgrote meerderheid van lichaamscollageen. Hoewel we collageen in poeders of supplementen kunnen kopen, is het niet gegarandeerd dat het goed in het lichaam wordt gebruikt, omdat het een vrij grote molecuul is en het in de maag wordt afgebroken, waardoor het minder bruikbaar is.

Daarom is het belangrijk om het juiste type collageen te krijgen, met bewezen voordelen. Marine Collageen vertoont grote gelijkenis met menselijk collageen en wordt daarom gemakkelijk door de darmwand geabsorbeerd en snel afgegeven aan de doelweefsels. 1,2,3 Het kan de elasticiteit van de huid, de hydratatie 4 verbeteren en rimpels verminderen.

Deze vorm kan ook de synthese van glycosaminoglycanen (GAG’s) verbeteren – een ander onderdeel van gewrichten, ligamenten en pezen.