Re-direct
Image default
Gezondheid

Koudschuim matrassen en traagschuim matrassen vergelijken

Beste matrassen 2021 – Onze favoriete keuzes

Ben je een nieuw matras nodig? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen. 

Geloof me, ik snap het. Het aantal verschillende matrassen is duizelingwekkend. Niet alleen kun je kiezen uit honderden matrassen van beddenwinkels er zijn ook nog honderden die je online kunt kopen. Wat is het beste matras van 2021. In deze koopgids vergeleken we meer dan 70 verschillende matrassen. Lees hieronder wel de beste matrassen van 2021 zijn en waarop je moet letten bij het kopen van een goed matras.

Hoe je het beste matras koopt

Een matras is misschien wel het belangrijkste meubelstuk in je huis. Als je de aanbevolen 8 uur slaap per nacht krijgt, breng je minstens 1/3e van je leven op dat matras door. Dat betekent dat als je het matras 9 jaar gebruikt (wat ongeveer het gemiddelde is), je er 3 van die jaren op zult doorbrengen. Een belangrijke investering dus.

Waarop let je bij het kopen van een matras?

Als je een matras kunt vinden dat je in de juiste houding houdt en tegelijk geen druk op je lichaam veroorzaakt, heb je een goed matras voor je gevonden. Er zijn nog enkele andere minder belangrijke factoren om op te letten. Ondersteuning: Je wilt dat de matras je van top tot teen in de juiste houding houdt, zodat je niet met rugpijn wakker wordt. Comfort: Je wilt niet dat de matras druk op je lichaam uitoefent, waardoor je gaat woelen en draaien, wat betekent dat je moe wakker wordt. De belangrijkste factor bij het vinden van het juiste matras is een goede ondersteuning. Je hebt het matras nodig om op je lichaam te duwen om je lichaamsgewicht tegen te gaan. Je lichaam is geen rechte lijn. Of je nu op je rug, zij, of buik slaapt, je lichaam heeft rondingen, en een matras moet omhoog komen om de rondingen en bogen van je lichaam te ondersteunen (vergelijkbaar met hoe een goede schoen steun heeft aan de voetboog). Een goed matras zakt een klein beetje naar beneden bij de schouders en heupen en zorgt dat de ruggengraat mooie recht blijft. Als een matras te hard zou zijn, worden de heupen en schouders omhoog geduwd en dan ligt je rug niet recht. Als je te lang in deze houding ligt, kun je met rugpijn wakker worden. Je wilt dat een matras zich naar de vorm van je lichaam vormt om het in zijn neutrale uitlijning te houden.

Hoe test je het comfort van een matras?

Het op een na belangrijkste criterium voor de keuze van de juiste matras is het comfort. Dit wordt ook wel genoemd: drukverlaging. Als een matras te hard is, kan dat druk op je lichaam veroorzaken. Dit snijdt de bloedsomloop af en beknelt zenuwen en zal ervoor zorgen dat je vaak van houding verandert.

Als je vaak van houding verandert, is je slaap gefragmenteerd en kom je niet in de diepere stadia van de slaap (zoals de REM slaap). Dit betekent dat je moe wakker wordt, ook al dacht je dat je 8 uur slaap kreeg. Als je de matras uitprobeert, moet je minstens een paar minuten in één houding kunnen blijven liggen zonder je te verplaatsen. Als je dat kunt, heb je een goede matras gevonden.

 

Dat zijn de twee belangrijkste criteria. Als je een matras vindt dat je in de juiste houding houdt en dat geen druk op je lichaam veroorzaakt, dan heb je een prima matras voor je gevonden. Om het van daaruit beter af te stemmen zijn er nog een paar andere dingen om rekening mee te houden.

Minder belangrijke factoren

Er zijn verschillende andere criteria waar je op kunt letten bij het zoeken naar een matras.

Beweging & scheiding

Als je je bed deelt, wil je bewegingsoverdracht tot een minimum beperken. Als je partner in of uit bed stapt, of van houding verandert, loop je het risico gewekt te worden als de matras te veel van die beweging naar jouw kant van het bed overbrengt. Probeer de matras in de winkel uit met je partner, en laat je partner van positie wisselen terwijl je rug gedraaid ligt om te zien hoeveel beweging je voelt.


Temperatuur

Een ander probleem dat sommige mensen hebben is het vasthouden van de temperatuur van de matras. De meeste goede matrassen hebben tegenwoordig voorzieningen om dit te helpen verminderen (geavanceerde schuimsoorten, fase veranderende materialen, ventilatie, enz). Het grootste risico loop je hier met goedkope traagschuim matrassen.


Randondersteuning

Je wilt een sterke randondersteuning op je matras, vooral als je dicht bij de rand van het bed slaapt, of vaak op de rand van het bed zit. De meeste gemiddelde of betere innerspring matrassen gebruiken de opgewaardeerde foam omhulling rond de rand, maar sommige van de aller goedkoopste matrassen gebruiken gewoon een stalen staaf aan de zijkant. Schuimbekleding is beter. Matrassen met traagschuim hebben vaak geen aparte randondersteuning, vanwege de aard van het schuim (het is ontworpen om de vorm van je lichaam aan te nemen, zelfs als je er alleen maar op zit).


Welk matras past bij mij?

Welk matras moet ik kopen: Soorten matrassen

Het is je misschien opgevallen dat ik in al deze tijd nog geen bijzonderheden heb vermeld over de opbouw van de matrassen. Ik heb heel weinig gezegd over spiralen, soorten schuim, enz. De waarheid is dat dit misschien wel het minst belangrijke deel van de gids is, maar het is toch goed om te weten.

Soorten matrassen

  1. Koudschuim, latex en traagschuim matrassen. Deze zullen meestal van verschillende soorten schuim gemaakt zijn.
  2. Pocketvering matras. Dit zijn de traditionele matrassen met veren. Ze kunnen allemaal samengebonden zijn of afzonderlijk verpakt (US Mattress heeft de beste keus in deze categorie).
  3. Hybride. De laatste jaren komen merken met “hybride” opties voor mensen die geïnteresseerd zijn in bepaalde aspecten van zowel schuim als pocketvering. Ze hebben kenmerken die lijken op een speciale schuimmatras, maar dan op een binnenvering steun. Je kunt hier meer lezen over hybriden 
  4. Koudschuim en Traagschuim matras. Schuimmatrassen worden veel populairder, en ze krijgen over het algemeen hogere klanttevredenheidscijfers dan pocketveringmatrassen (hoewel ze misschien niet zijn wat je gewend bent). Er zijn twee belangrijke soorten speciaal schuim, en een schuimbed zal meestal minstens één van beide hebben, zo niet allebei. Er is latex, en traagschuim.

Koudschuim

Koudschuim of polyurethaanschuim is een veel voorkomend bestanddeel van matrassen. Koudschuim wordt ook wel High Resilience (HR) schuim genoemd omdat het schuim is met een hoge veerkracht. Door de open celstructuur veert koudschuim sneller terug naar zijn oorspronkelijke vorm dan andere schuimsoorten. Door de veerkracht ontstaat er geen kuilvorming bij de heupzone of matras moeheid. Goede koudschuim matrassen bieden zelfs na intensief gebruik goede ondersteuning aan rug en nek en hebben een lange levensduur. 

Een koudschuim matras wordt vaak gebruikt in ziekenhuizen. Alle ziekenhuizen in Nederland gebruiken een koudschuim matras. Koudschuim kan grote gewichtsverschillen compenseren. De matrassen anti-allergeen zijn. Er blijven moeilijk bacteriën en bedwantsen in zitten. 

Voor wie is een koudschuim matras geschikt?

Koudschuim matrassen zijn voor iedereen geschikt, maar in het speciaal voor mensen die het snel te warm hebben in bed, of veel transpireren. Door de veerkrachtige en stugge eigenschappen biedt een koudschuim matras goede ondersteuning aan mensen die meer dan 100 kg wegen.  Ben je iemand die ’s nachts veel zweet? Dan past een koudschuimmatras perfect bij je. Het belangrijkste voordeel van dit type materiaal is namelijk dat het heel goed ventileert. Dat houdt je bed ’s nachts lekker koel! Koudschuimmatrassen zijn daarnaast ook heel geschikt als je wat zwaarder bent. Door de stugheid van het materiaal biedt dit matras je veel ondersteuning én is de kans klein dat er kuilvorming ontstaat.

Traagschuim

Traagschuim is waarschijnlijk de meest bekende soort schuim in beddengoed. Het is een trager reagerend schuim (wat betekent dat het tijd nodig heeft om terug te keren naar de normale positie). Dit heeft het voordeel dat het geen druk op het lichaam uitoefent. Traagschuim is misschien wel het beste drukverlagende materiaal dat tegenwoordig in bedden gebruikt wordt. Traagschuim wordt vaak gemengd met een soort gel om extra steun te geven en om een meer neutrale oppervlaktetemperatuur te helpen handhaven. Oudere stijlen traagschuim (en goedkopere Chinese traagschuimen) hebben de neiging warmte vast te houden. De meeste moderne traagschuim matrassen hebben dit probleem niet.

Voordelen traagschuim

Dit zijn de grootste voordelen van traagschuim:

  • Traagschuim werkt drukverlagend

  • Traagschuim reageert op uw lichaamswarmte waardoor het zich aanpast aan uw lichaam

  • Zorgt voor een goede doorbloeding en helpt doorligplekken voorkomen

 

Voor wie is een traagschuim geschikt?

Heb je last van gewrichtsklachten? Dan kun je het beste kiezen voor een matras met traagschuim. Je lichaamsdruk wordt namelijk goed verdeeld.

 

Hoe traagschuim werkt

Veel gebruikers van traagschuim melden dat het een uniek en herkenbaar gevoel heeft. Het vormt zich naar uw lichaam wanneer u de matras samendrukt, waardoor het een uitzonderlijke drukverlichting en ondersteuning biedt, en vooral nuttig is voor mensen die worstelen met pijn en kwalen. Het materiaal vormt zich geleidelijk naar de contouren van uw lichaam, wat betekent dat de matras in wezen aan uw behoeften is aangepast telkens als u op de matras gaat liggen. Als u opstaat, neemt het materiaal zijn oorspronkelijke vorm weer aan en is het klaar voor het volgende gebruik.

 

Latexschuim

Latexschuim is de andere soort van veel voorkomend speciaal schuim. Het heeft de neiging meer steun te bieden dan traagschuim, veel duurzamer te zijn (ik heb persoonlijk een latex kussen dat al 6 jaar in dezelfde goede staat verkeert), het reageert veel sneller dan traagschuim, en houdt van nature een meer neutrale temperatuur zonder op gel te vertrouwen. Het verlicht de druk echter niet zo goed als traagschuim, en is niet zo goed in het scheiden van beweging.

Meestal worden deze soorten schuim op een basis van wat men noemt “polyschuim” gelegd, wat gewoon een veerkrachtig ondersteunend schuim met hoge dichtheid is. Het is niet echt voor comfort bedoeld, maar het houdt de matras overeind. Sommige goedkopere matrassen zijn alleen van polyschuim gemaakt, en deze hebben de neiging harder aan te voelen.

De meeste matrassen zijn schuimmatrassen omdat ze gemakkelijker samengedrukt kunnen worden voor verzending. Dit kan een goedkope manier zijn om een schuimmatras uit te proberen als je er nieuwsgierig naar geweest bent. 

Het laatste waar je op moet letten bij speciaal schuim is dat je op je hoede moet zijn voor schuim dat in China gemaakt is. Ze zijn meestal van mindere kwaliteit en houden niet zo lang stand als veel schuimen die in Amerika of Europa gemaakt worden. Ik maakte deze fout met mijn eerste matras kort nadat ik in de industrie was gekomen. Mijn matras voelde de eerste 6 maanden geweldig aan, maar verloor al snel zowel zijn comfort als zijn steun.

Pocketvering matras

De meeste matrassen die je waarschijnlijk tegenkomt zijn van het type pocketvering matras. Ze hebben metalen veren binnenin de matras met schuim en vezels op de bovenkant.

De goedkopere matrassen hebben de neiging de oudere stijl verente gebruiken, waarin ze allemaal aan elkaar gebonden zijn. De zandlopervormige worden “Bonnell” veren genoemd, maar veel fabrikanten bieden varianten aan. Deze zijn over het algemeen iets goedkoper dan de individueel gewikkelde veel, maar contouren niet zo goed en brengen meer beweging over.

De betere pocketvering matrassen gebruiken individueel gewikkelde veren. Met deze soort veren kan het matras zich vanaf het iedere veer naar je lichaam vormen, wat een betere ondersteuning geeft en minder druk veroorzaakt. Bovendien zijn binnenveren beter in het scheiden van bewegingen van links naar rechts op het bed. Dus als de ene persoon rond stuitert of van houding verandert, zal de partner dat minder voelen. Het nadeel? Ze zijn meestal duurder.

De schuimsoorten boven de veren hebben verschillende dichtheden. Je kunt een matras krijgen met steviger schuim aan de bovenkant of met zachter schuim aan de bovenkant. Sommige zullen in de stijl van een “pillowtop” zijn (wat betekent dat de fabrikant een extra koord rond de zijkant van de matras naaide om aan te geven dat er een flinke hoeveelheid schuim op zit).

Besteed niet te veel aandacht aan de precieze titel van de matras. Breng gewoon wat tijd door op elk matras en controleer op comfort en steun, ongeacht hoe het matras heet of dat het technisch een “pillowtop” is of niet.

Verzwaringsdeken (aanrader!)

Nog even als laatste tip om beter te slapen: koop een verzwaringsdeken. Waar is een Verzwaringsdeken goed voor? Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van de deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Een verzwaringsdeken kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Slaapproblemen komen veel voor en hebben allemaal een eigen oorzaak. Misschien maakt een ziekte het in slaap vallen moeilijk. Of je kunt je gedachten
’s avonds niet uitzetten en jezelf verliezen in een angstspiraal met negatieve gevoelens en gedachten. 

Conclusie

Samengevat zijn dit de belangrijkste punten bij het zoeken naar een matras:

Controleer of het matras de juiste ondersteuning biedt, wat betekent dat het van top tot teen goed is uitgelijnd. Controleer op comfort, dat wil zeggen dat er geen druk wordt uitgeoefend op de gevoelige delen van uw lichaam, zoals schouders en heupen Matrasspeciaalzaken geven u meestal een betere service, online krijgt u meestal betere prijzen. Kijk goed rond en profiteer van prijsgaranties. Aangezien de prijzen online meestal lager zijn, laat de fysieke winkel hun prijzen verslaan om uw zaak te verdienen. Als u een matras met spiraalmatrassen koopt, zijn afzonderlijke pocketspiralen meestal beter dan spiraalmatrassen die allemaal aan elkaar gebonden zijn. Vermijd laaggeplaatste Bonnell-units. Als u schuim koopt, vermijd dan goedkope Chinese schuimmatrassen.

Reken op ten minste 750 euro voor een matras en boxspring van goede kwaliteit. Als u meer dan 2500 euro uitgeeft aan een groot bed, zit je in het duurdere segment, want niet altijd betekent dat het een beter matras is. Als dit alles overweldigend lijkt, is het kopen van een online matras met een gratis retourbeleid een redelijk alternatief. Als dat niet werkt, dan kunt u teruggaan en de andere stappen proberen. Voor meer informatie, lees de gerelateerde artikelen. Je kunt ook matrassen vergelijken met behulp van onze vergelijkingstool.

 

https://slaapwijsheid.nl/beste-matras/beste-koudschuim-matras/

Gerelateerde artikelen

Hoe kies jij je behandelaar en behandeling uit tijdens een burn-out?

Mooie voeten na een pedicure in Nijkerk

Leer hoe je beste kunt reanimeren