Re-direct
Image default
Zakelijk

Het effect van kleur op grafmonumenten

Het effect van kleur op grafmonumenten: Welke kleuren worden het meest gebruikt?

Je hebt vast weleens door een begraafplaats gelopen en bewonderend naar de verschillende monumenten gekeken. Misschien ben je je echter nooit bewust geweest van de kleuren die in deze monumenten worden gebruikt. Kleur speelt namelijk een belangrijke rol bij het ontwerp van grafmonumenten en kan veel zeggen over de persoon die er begraven ligt en hun nabestaanden.

Maar welke kleuren worden eigenlijk het meest gebruikt op grafmonumenten? In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Zwart

Zwart is veruit de meest gebruikte kleur voor grafmonumenten. Dit komt omdat zwart wordt gezien als een kleur die respect, eerbied en rouw uitdrukt. Bovendien staat zwart symbool voor de dood en het raakt dus aan de kern van waarvoor het grafmonument bedoeld is. Veel mensen kiezen daarom voor zwarte graniet- of marmerplaten voor het graf van hun dierbaren.

Wit

Wit is de op één na meest gebruikte kleur voor grafmonumenten. Wit symboliseert puurheid, onschuld en vrede. Bovendien biedt wit een sterk contrast met de donkere kleuren van aarde en gras om het graf heen. Dit maakt wit een populaire keuze voor grafstenen die opvallen en de aandacht trekken.

Andere kleuren

Naast zwart en wit worden ook andere kleuren vaak gebruikt op grafmonumenten. Zo wordt rood soms gebruikt om passie en liefde uit te drukken, terwijl blauw rust en troost kan symboliseren. Groen wordt vaak geassocieerd met de natuur en het leven, waardoor het een passende kleur kan zijn voor mensen die bijvoorbeeld veel van de tuin hielden.

Conclusie

Hoewel zwart veruit de meest gebruikte kleur is op grafmonumenten, biedt de keuze voor een specifieke kleur een mogelijkheid om iets extra’s toe te voegen aan het eerbetoon aan de overledene. Door zorgvuldig na te denken over welke kleuren het best passen bij de persoon die is overleden en wat zij belangrijk vonden in het leven, kun je een gepersonaliseerde en betekenisvolle gedenksteen maken.

Dus de volgende keer dat je over een begraafplaats loopt, let dan eens op de verschillende kleuren die worden gebruikt op deze monumenten. Er zal vast een reden achter zitten die meer onthult over de persoonlijke geschiedenis van elk graf dan je ooit zou verwachten.

Dit artikel geeft slechts een korte samenvatting van het effect van kleur op een grafmonument. Als je meer wilt weten over dit onderwerp, of als je op zoek bent naar inspiratie voor het ontwerp van jouw eigen grafmonument, neem dan contact op met een professionele steensculptuurmaker.

https://www.veluwehof.nl