Re-direct
Image default
Bedrijven

5 tips voor dataveiligheid van uw bedrijf

Als bedrijf wilt u natuurlijk graag dat uw gevoelige data niet op straat komt te liggen. Tegenwoordig gebruiken alle bedrijven veel apparaten. Denk aan telefoons, computers en andere hardware. Er gaat steeds minder met pen en papier. Dit betekent ook dat de risico’s op datalekken ook hoger zijn. Datalekken kan door verschillende dingen komen. Om uw data veilig te houden kan u 5 tips voor dataveiligheid lezen verder in dit artikel.

Tip 1: Blijf controleren

Het is ten eerste belangrijk om steeds de beveiliging te controleren. Dus kijk als bedrijf goed naar de organisatie van zaken en de processen. Dit betekent dat u ook moet gaan kijken naar de nieuwe updates en of er andere manieren zijn om de veiligheid te verbeteren. Ook kan het zijn dat er iets in het nieuws is gekomen over veiligheid, en dan is het ook handig om dit meteen te controleren bij uw bedrijf.

Tip 2: Houdt privé en werk gescheiden

Vaak gebeurt het tegenwoordig dat mensen nog wel is zakelijke mailtjes willen sturen van de privé telefoon. Dit betekent dat een slecht beveiligd apparaat een hele belangrijke mail kan hebben. De kans dat informatie van een telefoon wordt gehaald is erg groot tegenwoordig. Het is dus handig om als bedrijf bepaalde apparaten te gebruiken voor het werk. Dit kunt u ook doen door bepaalde werktelefoons aan te schaffen, die wel de goede beveiliging hebben.

Tip 3: Bewustwording medewerkers

Helaas komt het ook vaak voor dat werknemers of collega’s de oorsprong zijn van het data lekken. Dit gebeurt vaak dan niet bewust, maar het gebeurt wel. Als werkgever wilt u natuurlijk niet als politieagentje elke dag spelen, en de werknemers blijven controleren. Hier kan heel veel tijd in gaan zitten. Wel is het belangrijk om aan de medewerkers mee te geven als iets heel belangrijk is, en niet op straat mag komen te liggen. U kunt dit doen bij bepaalde data, maar dit kunt u ook doen door bepaalde bijeenkomsten te organiseren waar iedereen een snelcursus krijgt over het beschermen van de data.

Tip 4: Datavernietiging

Als bedrijf wilt u steeds mee gaan met de tijd, en dit betekent ook dat er nieuwe apparaten en servers moeten komen. Dit doet u natuurlijk om als bedrijf snel en productief te blijven. Helaas komt het ook voor dat bij het wegdoen van oude apparaten of servers de data lekt. Dit komt omdat er bij het verwijderen van data niet altijd alle data helemaal verdwenen is. Vaak wilt u nog wel wat krijgen voor de oude servers en apparaten. Oude servers verkopen kan, maar laat dit doen door een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen professioneel de data vernietigen en geven u ook nog een mooi bedrag voor de oude producten.

Tip 5: Besteed de bescherming uit

De data beschermen kan veel tijd voor uw bedrijf kosten. Daarbij komt ook vaak kijken dat niet ieder bedrijf de mogelijkheden of de kennis heeft om voor goede dataveiligheid te zorgen. Daarom is het misschien voor uw bedrijf handig om dit te gaan uitbesteden. Uiteindelijk gaat dit natuurlijk wel wat kosten, maar u voorkomt wel dat uw gevoelige data op straat komt. Dat is natuurlijk ook wat waard. Deze professionele partijen houden alle beveiliging up-to-date, en controleren elk uur van de dag of er niet is gelekt.