Re-direct
Image default
Gezondheid

Wat is een slechte houding?

Je hebt het al een miljoen keer gehoord van leraren, leeftijdsgenoten en familie; “Niet inzakken, het is slecht voor je houding!” Maar wat houdt een slechte houding precies in? De eenvoudigste definitie: een onnodig en zorgwekkend patroon van negatieve fysieke reacties op de houding.

Als u een van de honderdduizenden Eindhovenaren bent die op kantoor werken, vertoont u waarschijnlijk minstens één keer per dag een slechte houding. Zittend in een rechtopstaande stoel met je benen onder je stoel gestoken, is evolutionair gezien een bizarre en onnatuurlijke houding.

Na verloop van tijd kan een slechte houding ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid en problemen veroorzaken in uw schouders, heupen, ruggengraat, nek en knieën. Therapie Eindhoven kan je helpen bij het bepalen of u een slechte houding heeft en tips geven om uw houding te verbeteren.

Veelvoorkomende voorbeelden van een slechte houding

  1. Hoofd naar voren: Dit voorbeeld van een slechte houding doet zich voor wanneer het hoofd naar voren wordt gehouden, voor de schouders. Deze houding, ook wel ‘sms-nek’ genoemd, komt veel voor bij mensen met een kantoorbaan of mensen die het grootste deel van hun dagen achter een computer doorbrengen.

  2. Voorwaartse bekkenkanteling: Deze houding, die bestaat uit een uitgesproken lage rug boog en vooruitstekende buik, komt vooral veel voor bij mensen die zittend werken. Als je het Disney-personage Donald Duck ooit hebt gezien, ben je misschien bekend met de houding. Bij mensen met een voorwaartse bekkenkanteling is het bekken naar voren gekanteld, wat de houding drastisch kan beïnvloeden en problemen in de nek en onderrug kan veroorzaken.

  3. Slapende schouders: hangende schouders zijn een veelvoorkomende houdingsfout bij zowel actieve als inactieve mensen. Meestal wordt deze houding veroorzaakt door luiheid of zwakte in de nek- en rugspieren.

Hoe weet ik of ik een slechte houding heb?

De beste manier om de staat van je houding te beoordelen, is door je lichaam ontspannen te fotograferen. Draag nauwsluitende kleding, maak een profiel en maak een lichaam foto.

Controleer uw voeten

In veel gevallen begint een slechte houding bij de voeten. Als uw voeten naar binnen wijzen, wordt u beschouwd als “duiventenen”. Als ze naar buiten wijzen, heb je ‘eendenpoten’. Elke positie oefent verschillende druk uit op je knieën, heupen en onderrug.

Kijk naar beneden

Je kunt veel over je houding bepalen door simpelweg van bovenaf naar je lichaam te kijken. Als u, wanneer u normaal staat, uw schouderblad kunt zien, is uw rug te rond. Als uw maag aanzienlijk uitsteekt, heeft u waarschijnlijk een voorwaartse bekkenkanteling.

 

https://cbtfysio.nl