Re-direct
Image default
Aanbiedingen

10 Reden om je ogen te laten testen

10 Reden om je ogen te laten testen

Oogtests spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je ogen. Ze zijn niet alleen belangrijk om aan te geven of je een bril moet gaan dragen of je brilrecept moet veranderen, maar ook om sommige veel voorkomende medische aandoeningen op te sporen.

Je moet regelmatig je ogen testen. Je moet minstens om de twee jaar een oogtest aten doen. Als je echter een verschil merkt in je zicht, in een bepaalde leeftijdsgroep valt of symptomen begint te vertonen, kunt je het beste zo snel mogelijk een afspraak maken voor een oogtest.

 

De 10 redenen om een oogtest te laten doen

1. Leeftijd

Iedereen kan problemen krijgen met zijn gezichtsvermogen, maar sommige groepen mensen lopen een hoger risico. Hieronder vallen mensen van 40 jaar en ouder met een familiegeschiedenis van glaucoom en mensen van 60 jaar en ouder. Voor kinderen raden wij aan zo vroeg mogelijk te beginnen. Als je tot deze categorieën behoort, is het de moeite waard om met je opticien te overleggen hoe vaak je een oogtest nodig hebt.

2. Strakke ogen en hoofdpijn

Als je merkt dat je je ogen inspant bij het lezen, het gebruik van een computer of zelfs bij het autorijden, kan dat komen doordat je gezichtsvermogen achteruitgaat. Hoofdpijn is ook een belangrijk teken hiervan. In de meeste gevallen kan dit eenvoudig worden gecorrigeerd met een bril – maak gewoon een afspraak voor ogen testen om het recept te krijgen dat je nodig hebt.

3. Floaters

Dit zijn kleine vormen die sommige mensen in hun gezichtsveld zien zweven. Ze kunnen verschillende vormen en maten hebben en variëren van kleine zwarte puntjes tot wolkachtige vlekken. Hoewel ze veroorzaakt kunnen worden door veroudering en vaak ongevaarlijk zijn, is het belangrijk dat je een afspraak maakt om je ogen onmiddellijk te laten controleren.

4. Moeite met lezen

Wordt lezen moeilijker? Dit kan komen doordat je gezichtsvermogen achteruitgaat. Maak een afspraak met een deskundige op dit gebied.

5. Medische aandoening

Diabetes en andere medische aandoeningen die je gezichtsvermogen kunnen aantasten, betekenen dat je ogen testen vaker nodig is.

6. Wazig zicht

Wazig zien kan door verschillende dingen worden veroorzaakt. Dit gaat van aandoeningen die gewoon met een bril of contactlenzen moeten worden gecorrigeerd tot medische aandoeningen zoals glaucoom of diabetes type 2. Je ogen testen kan meer duidelijkheid verschaffen over de oorzaak van dit symptoom.

7. Droog, waterig, rood of jeukend oog

Droge of rode ogen kunnen worden veroorzaakt door langdurig naar een scherm staren zonder te knipperen. Oogdruppels kunnen helpen, maar als deze symptomen aanhouden, kun je terecht bij de kliniek.

8. Slecht kort en/of lang zicht

Als je worstelt met slecht lang en/of kort zicht, boek dan een afspraak voor ogen testen en krijg het juiste brilrecept dat bij je past.

9. Familiegeschiedenis

Als je een familiegeschiedenis hebt van diabetes, glaucoom, maculadegeneratie en hoge bloeddruk, moet je je ogen meer dan eens in de twee jaar laten controleren. Je opticien kan je adviseren hoe vaak per jaar hij je wil zien.

10. Halo’s zien

Halo’s zijn heldere kringen die rond licht verschijnen. In sommige gevallen kan het gewoon betekenen dat u bijzonder gevoelig bent voor de halo/ora die veel mensen ’s nachts zien. Bij een ouder wordend oog zijn er echter ook andere oorzaken, zoals staar en sommige hoornvliesaandoeningen, dus het is de moeite waard om hiernaar te laten kijken.

Meer informatie over gezondheid, tips en gezonde leeftstijl lees je op https://dokterfit.nl