Re-direct
Image default
Zakelijk

Zijn mensen thuis productiever dan op kantoor?

Vroeger werkten mensen alleen op kantoor, tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen één dag of meerdere dagen in de week kiezen voor thuiswerken. Door de pandemie waren veel mensen genoodzaakt om thuis te werken, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat mensen meerdere dagen in de week thuiswerken als fijn en prettig ervaren. Nu is de vraag als werkgever natuurlijk of mensen thuis ook productiever zijn dan op kantoor. Verder in dit artikel is het antwoord te lezen op deze vraag, en wordt besproken wat de voor -en nadelen zijn van thuiswerken en op kantoor werken.

Waar zijn mensen het productiefst?

Uit een onderzoek van onder meer de rijksoverheid blijkt dat thuiswerken productiever is. In de toekomst zien mensen het zelfs zo dat al het werk vanuit thuis kan worden gedaan. Tegenwoordig hebben we genoeg middelen om in contact te komen met mensen, denk bijvoorbeeld aan videobellen. Niet iedereen is even productief met thuiswerken. Ook verschilt het antwoord door de individuele situatie van de persoon. Sommige personen hebben een betere thuiswerkplek dan anderen. In de toekomst zien mensen het zelfs zo dat al het werk vanuit thuis kan worden gedaan. Tegenwoordig hebben we genoeg middelen om in contact te komen met mensen, denk bijvoorbeeld aan videobellen. Verder zijn er natuurlijk ook banen waar je niet thuis kan werken, en je op locatie moet zijn, denk aan magazijnwerk, werken in de bouw of andere van zulke functies.

Voor -en nadelen van thuiswerken

Net hebben we al besproken dat thuiswerken als productiever wordt gezien. Dit hangt wel af van de thuissituatie. Concentratie kan een voordeel en een nadeel zijn namelijk. Op het kantoor kan je worden afgeleid door collega’s, maar thuis kan je ook worden afgeleid door je partner of door je kinderen. De reistijd en reiskosten worden wel als een enorm groot voordeel gezien van thuiswerken. Verder is het ook belangrijk dat er een thuiswerkplek wordt ingericht. Veel mensen werken aan de keukentafel en gaan op lange termijn last krijgen van gezondheidsproblemen. Om de slechte zithouding te voorkomen, wordt aangeraden om een thuiswerkplek in te richten. Dit betekent dat je een aparte ruimte moet hebben met een bureau, een bureaustoel en andere onderdelen om goed te werk te gaan. Een bureaustoel is erg belangrijk. Een tip is om een ergonomische bureaustoel van bureaustoel24.nl aan te schaffen. Deze stoelen zijn op elke manier verstelbaar, en sluiten perfect aan op jouw lichaamsbouw. Een ander nadeel van thuiswerken is het missen van collega’s. Thuiswerken kan erg eenzaam worden als je weinig contact hebben. Gelukkig hebben we digitaal mogelijkheden om dit deels op te lossen, maar niets is zo fijn als fysiek bij elkaar aanwezig te zijn.

Voor -en nadelen op kantoor werken

Net is al besproken wat de voor -en nadelen van thuiswerken zijn. Eigenlijk is op kantoor werken natuurlijk het tegenovergestelde. Zo is een nadeel het feit dat je reistijd en reiskosten hebt. Verder kan je ook enorm worden afgeleid door je collega’s. Voordeel is daarentegen wel weer dat je veel contact hebt met je collega’s. Sociaal contact is voor de mens belangrijk. Ook het overleggen met elkaar en vergaderen is toch makkelijk bij elkaar in de ruimte, dan digitaal. Ook voor veel mensen is motivatie een belangrijk woord. Zo blijkt dat mensen die thuiswerken soms weinig motivatie hebben. Op kantoor is de motivatie vaak hoger.  Uiteindelijk verschilt het heel erg per persoon. De ene persoon vind het fijn om op zichzelf te zijn, de andere niet. Als werkgever is het dus ook goed om in gesprek te gaan en te luisteren naar de wensen van de werknemer.