Re-direct
Image default
Bedrijven

Het financieren van een tiny house

Tiny Houses zijn miniwoningen die meestal op een aanhangwagen zijn gemonteerd en dus mobiel zijn. De trend om op enkele vierkante meters te wonen komt uit de VS en is nu ook in Nederland aangekomen. Maar hoe financier je een tiny house?

Normaal bestaat een perceel uit grond en een gebouw dat stevig aan het perceel vastzit. Beide vormen een eenheid en worden gefinancierd door banken via zogenaamde “vastgoedleningen”. De lening wordt dan gedekt door een grondrente, die in het kadaster van het onroerend goed wordt ingeschreven.

Hoe krijg je een lening voor een tiny house?

Dit werkt niet noodzakelijkerwijs met mobiele Tiny Houses, omdat de huizen geen integraal deel uitmaken van het land waarop ze gebouwd zijn. Als het huis op een eigen stuk grond of “permanent geparkeerd” staat en de waarde van het perceel voldoende is, kan het nog steeds mogelijk zijn om een “lening met zekerheidsstelling door het kadaster” af te sluiten.

Het probleem kan echter zijn dat het bedrag van de lening te laag is. De meeste banken verstrekken slechts normale “vastgoedleningen” vanaf 30.000 of zelfs 50.000 euro. Bekijk de video hieronder om erachter te komen hoe je jouw tiny house kunt financieren: